BORÅSAMBASSADÖR 2024

Under firandet av Borås Pride och Borås 403:e födelsedag den 29/6 tillkännagavs enligt tradition årets Boråsambassadör med motiveringen;

Har inte hon redan varit Boråsambassadör? Så konstigt!
Det blev i år ett kärt besvär för juryn att rätta till den saknaden i raden av stadens ambassadörer.
Vår kärlek går till den som sjöng ”Min kärlek”, helt enkelt!
Det är i år exakt 20 år sedan det stora nationella genombrottet i Melodifestivalen.
Men boråsarna såg henne redan 1989, då hon som 16-åring vann talangjakten Artist i Borås. En dröm blev sann, och så betydelsefullt för framtiden. Segern gav självförtroende åt en lite blyg person, berättade hon senare, att våga en musikutbildning: ”Nu kör jag! Jag älskar ju detta!”
Publiken fortsatte ge henne sin kärlek, och hon gav tillbaka, med den egna succéföreställningen ”Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt”. Från Viskafors och vidare, men med hemstaden kvar både i hjärtat och i rösten, för dialekten har hon sparat.
Till jul ser vi henne i tv-kalendern och kanske vågar vi hoppas på mer än så?
Tjugo år till på scen, mycket avrundat uppåt, önskar vi oss. Det blir många år då vi äntligen kan säga: ”Naturligtvis har hon varit Boråsambassadör – det är väl självklart!”

Årets Boråsambassadör 2024 är Shirley Clamp.

 

Boråsarens röst räknas
Enligt traditionen får boråsaren vara med och tycka till om ambassadörskapet genom att nominera en passande person. Kriterierna är att personen ska vara en representativ ambassadör för staden och bo eller ha rötter i kommunen. Juryn tar ställning till förslagen och kan också nominera egna förslag för att utse Årets Boråsambassadör. Juryn har bestått av Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson samt vice ordförande Annette Carlson, Borås näringslivs ordförande Niklas Hedin samt vice ordförande H-C Ackermann, Carl Lind – chefredaktör på Borås Tidning och Madeleine Bengtsson, dagredaktör P4 Sjuhärad.