KALENDER – NYHETER & ARRANGEMANG

Här uppdaterar vi dig med nyheter och aktiviteter kring vårt engagemang och vad som händer inom Borås Näringsliv.

BORÅSAMBASSADÖR 2024 juli 1, 2024

Under firandet av Borås Pride och Borås 403:e födelsedag den 29/6 tillkännagavs enligt tradition årets Boråsambassadör med motiveringen;

Har inte hon redan varit Boråsambassadör? Så konstigt!
Det blev i år ett kärt besvär för juryn att rätta till den saknaden i raden av stadens ambassadörer.
Vår kärlek går till den som sjöng ”Min kärlek”, helt enkelt!
Det är i år exakt 20 år sedan det stora nationella genombrottet i Melodifestivalen.
Men boråsarna såg henne redan 1989, då hon som 16-åring vann talangjakten Artist i Borås. En dröm blev sann, och så betydelsefullt för framtiden. Segern gav självförtroende åt en lite blyg person, berättade hon senare, att våga en musikutbildning: ”Nu kör jag! Jag älskar ju detta!”
Publiken fortsatte ge henne sin kärlek, och hon gav tillbaka, med den egna succéföreställningen ”Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt”. Från Viskafors och vidare, men med hemstaden kvar både i hjärtat och i rösten, för dialekten har hon sparat.
Till jul ser vi henne i tv-kalendern och kanske vågar vi hoppas på mer än så?
Tjugo år till på scen, mycket avrundat uppåt, önskar vi oss. Det blir många år då vi äntligen kan säga: ”Naturligtvis har hon varit Boråsambassadör – det är väl självklart!”

Årets Boråsambassadör 2024 är Shirley Clamp.

 

Boråsarens röst räknas
Enligt traditionen får boråsaren vara med och tycka till om ambassadörskapet genom att nominera en passande person. Kriterierna är att personen ska vara en representativ ambassadör för staden och bo eller ha rötter i kommunen. Juryn tar ställning till förslagen och kan också nominera egna förslag för att utse Årets Boråsambassadör. Juryn har bestått av Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson samt vice ordförande Annette Carlson, Borås näringslivs ordförande Niklas Hedin samt vice ordförande H-C Ackermann, Carl Lind – chefredaktör på Borås Tidning och Madeleine Bengtsson, dagredaktör P4 Sjuhärad.

 

BORÅS MÖTS 18 JUNI juni 19, 2024

Borås Möts över en långlunch samlades denna gång kring temat Drömmen om Borås.

För ca 10 år sedan skapades konceptet Drömmen om Borås. Det var ett sätt att samla alla de idéer och krafter som fanns för att göra stadskärnan mer attraktiv. Över 2000 enkätsvar har engagerade boråsare skickat in och bland svaren finns mängder med kreativa förslag. Vi bjöds på en gedigen och proffsig presentation om processens nästa steg levererat från stjärnorna som leder projekt, Anna Liljenby från Borås TME, Sarah Norving från Fastighetsägarna Borås och Linda Sjöstrand från Borås City. Läs gärna mer på drommenomboras.se

Fler evenemang var ett av alla önskemål boråsarna skickat in. Tulay Orre, en sann inspiratör från RFSL Sjuhärad, var på plats för att berätta mer om Borås Pride som kickar igång på måndag 24 juni och avslutas på Borås födelsedag lördag 29 juni. Läs mer på boraspride.se & Borås Födelsedag

Som den perfekta avrundningen för dagen levererade Högskolan i Borås ren glädje och stolthet summerat i en film från evenemanget hashtag#Exit2024, du hittar den här >>>

SAMRÅDSARENA 28 MAJ maj 29, 2024

Samrådsarenan är en fantastisk möjlighet att mötas i trippelskapet Staden – Näringslivet – Akademien, för att engagera oss kring frågor gällande vår vackra stads utveckling. Vi träffas minst 2 gånger per år för att precis som namnet säger – samråda. Arenan i sig är ingen egen organisation utan ett nätverk där parterna delar tankar, idéer och utmaningar för att komma fram till strategiskt viktiga frågor och mål för Borås.

Temat på årets första Samrådsarena när representanter från Borås näringsliv, Borås stad och Högskolan i Borås samlades på Åhaga var Hur vi tillsammans stärker varumärket Borås. Kreativiteten, engagemanget och viljan att samverka för ett ännu bättre Borås finner i stort sett inga gränser.

Som alltid  börjar vi våra samrådsarenor med ett ”runda bordssamtal” där alla får möjlighet att ge en kort inblick om hur läget är i respektive bransch eller verksamhet. Därefter fick vi en intressant presentation och lägesuppdatering gällande det gemensamägda bolaget Borås TME från VD Thomas Walle Walfridsson. Innan vi satte oss i små workshop-grupper föreläste Leif Nilsson tidigare VD Göteborg & Co om den resa de gjort för att stärka Göteborg som varumärke och summerade det hela i ett viktigt medskick: ”Lär känna din historia, skapa en gemensam bild och våga ta modiga beslut ”.

 

FÖRENINGSSTÄMMA 20/3 mars 20, 2024

Årets Föreningsstämma hölls hos våra vänner på Sparbanken Sjuhärad med professionell ledning av ordförande Niklas Hedin.
Anmälda medlemmar, valberedning samt styrelse fick ta del av de viktigaste händelserna från året som gått och vad som planeras för 2024.

Stort ödmjukt tack till alla medlemsföretag som gör detta möjligt och ett extra tack till alla medlemsföretag som deltog när vi under stämman stängde verksamhetsåret 2023.

Ett extra tack till Catrin Wirfalk för professionella insatser i Valberedningen som istället lämnar plats till kompetenta Catrin Ljung.

Styrelsen för Borås Näringsliv ekonomisk förening som på dagens stämma valde in två nya ledamöter och numer består numer av nedan laguppställning, säger tack för förtroendet och ser med stor respekt fram mot ett givande 2024:

Niklas Hedin, Centiro, ordförande (omval)
Hans-Christian Ackermann, Sparbanken Sjuhärad, vice ordförande (omval)
Stefan Dinér, Borås INK, ledamot (omval)
Mats Tinnsten, Högskolan i Borås, ledamot (kvarstår)
Dennis Lénberg, Företagarna Borås, ledamot (kvarstår)
Per Anders Hovbom, Nilsson CRWTH, ledamot (kvarstår)
Linda Sjöstrand, Borås City, ledamot (kvarstår)
Sarah Norving, Norving & co. ledamot (nyval)
Sofia Sandgren, SpaceRenter, ledamot (nyval)

Valberedning:
Catrin Ljung (nyval, sammankallande), Petter Hedihn (omval), Ulf Nordgärd (omval), Victoria Johansson (omval)

Revisorsposter:
Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB med huvudansvarig revisor Sara Svensson Emanuelsson.

BORÅS MÖTS 6 MARS februari 13, 2024

Inbjudan till Borås Näringslivs medlemmar, samtliga stadens förvaltningschefer, kommunala bolagschefer, samtliga presidier, kommunalråd och representanter från Högskolan i Borås.

6 MARS KL 17.00-19.00
Välkommen till Borås Kongress och årets första Borås Möts

17.00 MINGELTALLRIK OCH NÄTVERK
Vi börjar kvällen med mingeltallrik, erfarenhetsutbyte och nätverkande

18.00 VÄLKOMMEN
Ulf Olsson, Niklas Hedin och Mats Tinnsten hälsar välkommen

RYMDPOJKEN ADAM ENGLUND
Boråsambassadören som hyllar vår älskade stad med att Alla hatar dig Borås är med oss denna kväll.
Vi får bland annat hänga med på resan från pojkrummet på Hestra med drömmar om att bli astronaut till att släppa taget, tro på sin kraft och istället landa på en helt annan stjärnhimmel.

SM-VECKAN 2025
Hurra för Borås som än en gång får arrangera SM-veckan. Den 3-9 februari 2025 är det full fart i Borås med tävlingar och folkfest runt om i staden. Med knappt ett år kvar till det smäller kommer generalerna bakom projektet Martina & Henrik och berättar mer om evenemanget. Vad händer nu och hur kan vi alla bidra till att sätta Borås överst på evenemangskartan med den bästa vinter SM-veckan ever!

19.00 BERÄKNAD SLUTTID

ANMÄLAN
Anmäl dig här >>>  senast 20 februari

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA

 

BORÅS MÖTS 6 DECEMBER december 21, 2023

Årets sista Borås Möts över en långlunch med temat ”Tryggheten i Borås” bjöd på utdrag från en bister verklighet men även en känsla av framtidstro och ett positivt avtryck då vi fick tydliga bevis på goda exempel där samverkan – genom punktinsatser – leder till ökad trygghet.
Med oss på plats för dagsfärsk rapportering och en mycket bra föreläsning med viktig info som gav nya perspektiv hade vi Johanna Sandin, kommunpolis, Marina Fransson, utvecklingsledare Fritid & folkhälsoförvaltningen samt Marcus Hjalmarsson, Säkerhetschef CKS – Centrum för Kunskap och Säkerhet.

Tack för i år – vi längtar redan efter att mötas 2024 igen.

 

STADSHUSMIDDAGEN 2023

Mod och Möjligheter att utvecklas var temat för årets Stadshusmiddag, där fokus riktades mot utbildning.
Stadshusmiddagen är ett av årets viktiga möten, där näringsliv och stad under festliga former träffas och skapar nya kontakter och nya tankar och möjligheter.

En tillställning som vi tillsammans med Borås Stad står som värd för.

I samband med detta uppmärksammas prestationer och förtjänster i form av utnämning av priset Gullsaxarna.
Gullsaxarna hedrar en person, grupp eller organisation som gjort en utomordentlig gärning för Borås. De delas ut för livfullt arbete långt utöver den egna nyttan; ett engagemang som varit betydande för Borås utveckling och goda namn, eller boråsarna till mångårig uppskattning. Insatsen som förtjänsten avser kan i sin tidsutsträckning vara kortare eller längre. Mottagaren av Gullsaxarna framstår som en förebild i Borås tradition och anda.

ÅRETS MOTIVERING:

Borås har en välrenommerad topposition som konst- och skulpturstad, både inom Sverige och internationellt. Stora delar av vår offentliga konst kan avnjutas av både boråsare och besökare dygnet runt i vårt öppna stadsrum. Detta har gjorts möjligt bland annat tack vare generösa donationer.

För sina betydande insatser inom konst och kultur tilldelas därför Borås Stads utmärkelse Gullsaxarna i år Paul Frankenius och Joakim Hedin.

SAMVERKAN SKOLA NÄRINGSLIV november 1, 2023

Hur skapar vi framtidstro för våra ungdomar?
Nytt grepp inom samverkan med målbilden att skapa förebildlighet, framtidstro och motivation hos eleverna har fått sitt startskott via en workshop på Centiro 20 oktober. Fem pilotskolor med elever från ÅK 8, rektorer, lärare samt yrkes-&studievägledare samlades med representanter från näringslivet för att brainstorma idéer och modeller på aktiviteter för att just öka förebildligheten, motivation och framtidstro för våra elever. WOW vilken förmiddag vi fick, resan har bara börjat. To be continued…

Stort tack till Brainforest, Effektiv, Åhaga, Gota Media, Sparbanken Sjuhärad & Centiro som gör detta möjligt.

 

NÄRINGSLIVSDAGARNA 3-5 OKTOBER oktober 26, 2023

Festligheter i dagarna tre när Näringslivsdagen fyllde 10 år.
Den 3–4 oktober erbjöds olika kostnadsfria seminarium på olika plaster i staden. Temat ”Samverkan” går som en röd tråd genom allt, från föreläsare till seminarier och workshops. Finalen och självaste Näringslivsdagens på Åhaga firades med pompa och ståt den 5 oktober

Sarit Monastyrski guidade oss geom dagen med bravur och hade sällskap av föreläsre som Lisa EkströmThimon De JongNora Bavey och Nils van der Poel på scen. Boråsambassadör Adam Englund aka Rymdpojken och Caroline Ravn, ni lyfte dagen ett snäpp med underhållning i toppklass.

Panelen (på bilden) med Anders GlemfeltFrida PerssonIngrid AronssonNiklas Hedin och Ulf Olsson spann vidare på den röda tråden med dagarnas tema samverkan.

Sist men absolut inte minst stort tack till alla våra medverkande att ni gör dagarna till vad de är!

BORÅS MÖTS 12 SEPTEMBER september 14, 2023

I tisdags kväll samlades vi än en gång i ett välbesökt BORÅS MÖTS, ett av våra viktiga nätverk mellan stad, politik, akademi och våra medlemmar.
Kvällens fokus var inställt på Hållbarhet och vi fick ta del av mängder med kunskap och inspiration från en bred massa med aktuell kompetens.

Gänget bakom firandet av Borås födelsedag, Borås TME (Turism, Möten & Evenemang) bjöd på en återblick från kalaset som i år hade temat Hållbarhet.
Speed Groups, Camilla Parneving och Jesper Andersson delade kunskap och inspiration samt avslöjade hur de investerat sin vinstsumma på 100 000 kronor som vinnare av Stora Hållbarhetspriset 2022.

Avslutningsvis fick vi genom proffsen bakom Viskans Park, Anna Hedendahl, Johan Ekeblom, Anton Spets en lägesrapport inom arbetet med den gestaltningsstrategi som ska forma parkstråkets övergripande identitet.
Med sig hade de representanter från projektets konsulter MARELD landskapsarkitekter AB, Maa Studio och Liljewalls som presenterade hur denna strategi ska vara ett verktyg för att säkra upp den gröna tråd som binder samman stråkets olika delar.

(Under 2023 arbetar landskapsarkitekter, konststrateger och ljusdesigners i samråd med varandra för att skapa en i Sverige helt unik produkt inom stadsutveckling).